Atât timp cât hotelierii de pe litoral nu fac nimic concret pentru a-și îmbunătăți activitatea și comunicarea în această perioadă nu vor avea nici o șansă să câștige puncte de credibilitate în fața viitorilor clienți.
Singurul lucru pe care l-am auzit de la aceștia în ultimele zile a fost: „Să vină statul să ne spună ce să facem!”. Doamnelor și domnilor, sunteți într-o situație de criză, iar cei mai inventivi și dispuși să investească vor reuși totuși să iasă pe profit sau să se bucure de un break-even la final de an.
În momentul de față sunteți Ovidiu Gorea (Mircea Diaconu), într-un fragment din filmul Filantropica, iar publicul și statul sunt Pavel Puiuț (Gheorghe Dinică) și pare că spune: „Vino la mine și impresionează-mă, emoționează-mă, stoarce-mi o lacrimă…. Mâna întinsă care nu spune o poveste nu primește pomană!”.
Știu, veți spune că nu vreți pomană, dar cereți statului să se implice în afacerile voastre și în strategiile de business pe care se pare că nu le aveți deloc puse la punct.
Pe partea de comunicare:
Veniți si spuneți publicului ce ați făcut concret pentru a-i garanta siguranța și cum îl veți astepta la mare din iunie. Nu vă trebuie un guideline uniform. Fiecare și-l face singur pentru a-și atrage clienți. Un sfat bun găsiți și AICI!
Dacă tot vă dă tichetele de vacanță sau puținii bani rămași pentru 3-4 zile pe litoral, omul acela vrea să știe ce primește. În momentul de față, românul nu se mai lasă momit cu o cameră cu vedere la mare dată la suprapreț și un mic dejun continental sau un bufet suedez mai sărac decât o masă somaleză.
Ce faceți să meritați banii clientului?
Omul se întreabă, pe bună dreptate: „Ce faci tu, să-mi meriți banii?”. În situația aceasta vă aflați. Până nu răspundeți la întrebare, nu veți atrage la mare pe nimeni. Insulele grecești își fac mai multă reclamă acum pe motiv că multe dintre ele sunt cu ZERO cazuri de coronavirus, iar voi cereți românului să vină din patriotism într-un oraș (Constanța) care deja a înregistrat sute de infectați, doctori morți și cel mai probabil lucrați cu personal din zona Moldovei, care, ghiciți ce, are județe în carantină. Îi cereți să vină în orașe unde igiena locală este la pâmânt (Eforie Nord, Eforie Sud, Costinești, Mangalia, Vama Veche) în detrimentul vecinilor de la sud, care deja au anunțat măsuri foarte bune pentru protejarea clienților.
Singurul lucru legat oarecum de ofertă este „am distanțat șezlongurile”. Dacă doar atât aveți atunci, bulgarii și grecii sunt deja cu ani lumină în fața voastră.
La șezlonguri mă astept să spuneți: „Avem dezinfectant la fiecare umbreluță și două șezlonguri cu care clienții dacă vor comanda ceva să poată dezinfecta”.
Aveți piscine. Cum gestionați accesul publicului la acestea? Ar fi frumos să spuneți că „la o piscină de 5 pe 10 metri permitem accesul a maximum 5-6 persoane”. Programul la aceasta va fi restrictionat pe ore și pe etaj.
La masă. „Mergem pe grătare, supe și mâncăruri care se poate vedea cum au fost gătite sau sunt gătite la vedere”. Împinde tava și all-inclisive-ul nu mai reprezintă o strategie de potolirea foamei și nici de atragerea de clienți.
La băuturi. „Vom servi clientului băuturile răcoritoare cu un pai de unică folosință sigilat”
La plajă! „Delimităm spațiul hotelului cu un cordon pentru că aceștia să știe la ce spațiu au acces. Se intră pe o parte se iese pe la capătul opus al spațiului rezervat de hotel”.
Folosiți multă imagine în comunicare. O fotografie face cât 1.000 de cuvinte. Sună clișeu, dar în perioada asta reprezintă transparență față de client.
Până nu îi spuneți publicului ce aveți ca „unique selling proposition”, sfatul meu este să nu ridicați prețenții și nici să nu vă plângeți de milă.
Pe social media
Unele hoteluri nici nu sunt prezente pe social media.
Iar majoritatea dintre cele care sunt au conturi pare parcă fac reclamă la înmormântări (despre comunicarea pe social media voi vorbi într-o altă postare)
Propuneri de ofertă:
Renunțați la a încerca să aduceți clienți în hoteluri până în 15 iunie. Consumați timpul și resursele degeaba.
Segmentați-vă publicul! Faceți oferte numai pentru o anumită categorie de public. Atunci când clienții vor știi că nu se lovesc în hotel decât de cupluri sau alte grupuri de clienti, spre exemplu, vor fi mai predispuși să vă aleagă. 2020 nu este anul în care să pescuiți „cu năvodul”
V-ați bazat prea mult timp pe „habitual travelers” sau „turiști cu repetiție”, ar trebui să schimbați segmentul măcar pentru un an, anul acesta, să vedeți dacă merge o altă strategie. Este anul în care trebuie să experimentați, nu aveți nimic de pierdut!
Dacă aveți prețuri mai mici decât nivelul mediu al pieței, încercați să accesați segmentul de „value seekers” sau la fel de bine „social travelers” care v-ar putea face și reclamă gratuită, dacă s-au simțit bine la voi. Relația cu clientul nu se termină atunci când acesta v-a predat cheia și a ieșit cu bagajul din hotel.
Faceți oferte pentru primii 100 sau 1.000 de clienți cu reduceri. Sau dați un discount de 10-15% – 20% clienților care vin pentru prima oară la voi în hotel. Nu strică să construiți un „customer loyality program”.
P.S. Fiți cât mai transparenți. Priviți clientul ca pe un iepure fricos. Până nu îi câștigați încrederea nu se va apropia de voi.