Alpha PR is a digital marketing agency based in Bucharest. Alpha PR believes in SUCCESS! That's why we are confident that we have a solution for every challenge that your business will encounter along the road

Email Us: paul@alphapr.ro
  • Home
  • Media
  • România ratează, anual, ocazia de a folosi îngrășământ organic pentru 20 000 de hectare de teren agricol
ingrasamant natural

La nivelul anului 2020, România avea efective de ovine și caprine de aproape 12 milioane de capete (11,923 milioane de capete, dacă vrem să fim exacți). În condițiile în care de la fiecare animal se scot în medie 2 kilograme de lână, aceasta înseamnă că România are un potențial de procesare de 24 de milioane de kilograme de lână sau 24.000 de tone.

Lucru putin cunoscut în Romania este faptul că lâna are nutrienții necesari pentru a fi folosită ca ingrasamant organic. Adaugată în pamant, bacteriile descompun lâna, pe o perioada lunga, in elementele sale componente. Astfel, tot ce este necesar este sa adaugati o mână de lână la rădăcina plantei sau împreuna cu semintele semanate.

Lâna se poate folosi in starea ei bruta sau prelucrata ca si peleti. Iată cateva avantaje ale peletilor din lână, comparativ cu lâna brută: volumul considerabil redus, usor de dozat ceea ce elimina riscul putrezirii plantei, daca lâna este adaugata in exces, a declarat Marius Laabs, co-fondatorul Naked Sheep, prima companie din România care produce un fertilizator natural –  peleți de lână  de oaie.

Pentru a crea un kilogram de peleți din lână este nevoie de aproximativ 1,2 kilograme de lână, astfel că, dacă România ar dispune de mai multe unități  de producție, atunci acest proces s-ar maximiza.  Și mai mult, problema poluarii cauzată de aruncarea lânii în natură, ridicată recent  și de către ministrul Mediului, Tánczos Barna, s-ar reduce considerabil.

Revenind la ideea noastră, dacă din întreaga cantitate de lână s-ar realiza peleți ce pot fi folosiți drept îngrășământ organic, atunci 20 000 de hectare ar putea beneficia de un fertilizator 100% natural care va ajuta plantele să se dezvolte armonios și să producă spre cantitățile maximale.

„Peletii din lână ne oferă o eliberare lentă a azotului, pe o perioadă de 6 luni. Acest lucru este foarte important pentru multe dintre culturile noastre de legume. Multe îngrășăminte organice cu azot funcționează prea repede și asta înseamnă că nu sunt suficient de durabile. Riscul de levigare este redus, ingrasamantul nostru rămânând în sol chiar și după multiple precipitatii abundente. Adăugați în pământ, pe măsură ce peletii se înmoaie în apă, se umflă și se extind ajutând la creșterea porozității (oxigenului) din sol. Astfel, rădăcinile devin tot mai puternice și pătrund tot mai adânc în sol”, declară Lioara Vasilescu, co-fondatorul Naked Sheep.

Folosirea peletilor nu vine cu nicio restricție, deoarece peleți sunt buni pentru toate culturile. Nu sunt  toxici, se poate aplica cu mâna. Sa nu uitam ca sunt un complex de nutrienti,  Azot (N),  Fosfat (P²O5), Magneziu (MgO),  Potasiu (K²O) ,Sulf (S) sunt doar câteva dintre substante ce intra în compoziția lânii.

Toate acestea conduc la rezultate considerabile pe termen lung, a mai afirmat Lioara Vasilescu.

Cercetările îndeamnă spre utilizarea lânii ca fertilizator

Timp de trei ani, doctorandul Maria Alexandra Adi, sub conducerea d-lui Prof. univ. dr. Ioan Păcurar au realizat un experiment la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj Napoca prin care se arată beneficiile utilizării ca substrat a lânii de oaie în diferite combinații cu turbă si sol de grădină, pentru cultura de tomate și arbusti de mur.

Potrivit tezei „Cercetări privind utilizarea lânii de oaie în culturile dendro-horticole”, se arată că lâna are capacităte mare de absorbtie și de mentinere a apei, făpt care previne uscarea solului si, astfel, minimalizarea erodării acestuia.

„Fibrele lănii de oaie se expandează când se umezesc, aerisind solul spre avantajul rădăcinilor. Dătorită continutului de substănte nutritive din lână eforturile refertilizării de-ă lungul sezonului pot fi reduse. Contrar fertilizătorilor sintetici, lâna de oaie nu distruge solul, făpt care măximizeăză mentinerea biodiversitătii”, se arată în studiul celor doi cercetători.

O concluzie la care au mai ajuns cercetătorii este faptul procesul prin care lâna poate fi folosit ca fertilizator are costuri atât de mici încât Românai chiar ratează o șansă important în a ajuta agricultura autohtonă.

Analizele efectuate reliefeaza aportului de substante nutritive N, P, K, adus de către lână solului.

Ideea principală a cercetărilor realizate în cadrul tezei de doctorat, intitulată „Cercetări privind utilizarea lânii de oaie în culturile dendro-horticole”, se reflectă asupra dezvoltării unei strategii inovatoare prin folosirea lânii brute de oaie. Un concept logistic, denumit pe scurt  lâna de oaie de la fermă la câmp”, care se referă la folosirea lânii brute de oaie ca substrat în culturile dendro-horticole.

Experimentele care au fost realizate în cadrul tezei de doctorat au urmărit o evaluare concretă a creșterii plantelor de tomate(Solanum lycopersicum L.) și mur (Rubus fruticosus), ce au la bază un substrat din lâna de oaie, rezultând posibilitatea obținerii unor culturi, respectiv recolte competitive si care să protejeze solul, precum și resursele oferite de acesta.

Prin descompunere lâna de oaie conține o serie de substante nutritive.

„Lâna de oaie este 100%  materie naturală și biodegradabilă, care nu conține nici o materie chimică sau vreun alt poluant al mediului înconjurător. Contrar fertilizatorilor sintetici, lâna de oaie nu distruge solul, fapt care maximizează menținerea biodiversității. Fibrele lânii de oaie expandează când se umezesc, aerisind solul spre avantajul rădăcinilor”, a declarat doctorandul Maria Alexandra Adi.

De asemenea, lâna de oaie, are o fantastică capacitate de absorbție și menținere a apei, care previne uscarea solului și, astfel, minimalizarea erodării acestuia

Așadar problema utilizării lânii de oaie, își poate găsi o utilitate eficientă, având în vedere faptul că lâna nici vândută nu acoperă costurile de recoltare.

Avatar

paul.barbu

Leave A Reply